Ürün Arama
Blover-Pnömatik Pompa
Blower,çalışma ortamında bulunan havanın yüksek debide veya düşük basınçta transferini sağlayan motordan aldığı hareket ile içersinde bulunan fanı döndüren endüstriyel bir üründür. Blowerlar;içerisindeki fan yardımı ile emiş kısmında bulunan havayı vakumlar ve vakumlamış olduğu havayı çıkış kısmına doğru basınçlı bir şekilde iletir.
Blower seçimi yaparken;
-Gerekli olan hava debisi
-Hava transferi yapılacak ise; pozitif basınç değer
-Vakum için kullanılacaksa vakum değeri,
-Ortam sıcaklığının
bilinmesi gerekmektedir.
Blower
Blower, taşıma boruları içerisinde öğütülmüş tahılın basınçlı hava ile taşınması için kullanılır ve değirmenlerdeki taşıma sistemlerinde önemli bir rol oynar. Çünkü öğütülen unun hem yatay hem de dikey olarak tam istenen noktaya taşınmasını sağlar.
Pnömatik – Havalı Taşıma Sistemleri
Pnömatik – havalı taşıma sistemleri; toz, pudra, partikül, granül ve taneli – habbeli gibi yığın ve dökme halinde ürünlerin kapalı bir sistem (boru veya kanal) içerisinde hava akımı ile iletmeye yarayan sistemlerdir. Pnömatik – havalı taşıma sistemleri, hammaddelerin pozitif basınç (itme) veya vakum – negatif basınç (emme) yöntemleri ile taşınmasına olanak vermektedir.
Pozitif basınçlı pnömatik – havalı taşıma sistemleri kendi içerisinde; seyrek faz basınçlı pnömatik – havalı taşıma sistemi ve yüksek faz basınçlı pnömatik – havalı taşıma sistemi olarak iki alt gruba ayrılmaktadır. Sistem tasarımı yapılırken, hammadde – malzeme cinsi, tane boyutu, dökme yoğunluğu, sıcaklığı, taşıma mesafeleri, besleme noktası, boşaltma noktası, ürünün aşındırıcı özelliği, kırılma veya parçalanabilme özelliği, gibi husular göz önünde bulundurulmaktadır.
Pnömatik taşıma sistemleri, ürün ve taşıma özellikleri dikkate alınarak 3 ila 30 m/sn ‘lik değişen hızlarda taşıyabilmektedir. Bu sistemlerde 300 t/h veya 500 m³/h gibi kapasiteler ile birlikte, 2000 m gibi taşıma mesafelerine taşınabilmektedir. Pnömatik – havalı taşıma sistemleri, çimento, gıda, kimya, ilaç, tarım – ziraat, inşaat , enerji, demir çelik, maden sanayiinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Pnömatik – havalı taşıma sistemlerinde;
- Çimento, farin, alçı, sönmüş – sönmemiş kireç, kum, RDF ve benzeri inşaat yapı kimyasalları malzemelerinin
- Şeker, buğday – mısır unu, nişasta, tuz, kakao, süt tozu, ağartma toprağı, baharat ve benzeri gıda ürünlerinin,
- Polivinil klorür (PVC), polietilen (PE), polipropilen (PP), yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE), kalsit (kalsiyum karbonat), polistiren (PS), ABS, polikarbonat(PC), Poliasetal (POM), poliamid (naylon), termoplastik poliüretan (TPU), masterbatch katkılar gibi plastik hammaddelerin,
- Aktif karbon, kömür tozu, uçucu kül, kurutulmuş çamur gibi enerji sektöründe kullanılan toz ve granül haldeki hammadde ve atıkların
- Buğday, mısır, arpa, yulaf, mısır cipsi, toz – taneli ve pelet formunda küçükbaş, büyükbaş, kanatlı ve evcil hayvan yem ve yem katkı malzemelerinin,
- Barit, kaolin, feldspat, bentonit, talk, dolamit, sodyum sülfat, silis kumu, kuvartz vb gibi mikronize maden hammaddelerinin,
- Fasulye, nohut, bakla, mercimek, buğday, bulgur, fındık, fıstık, çekirdek gibi tarım ürünlerinin,
- Yonca, fiğ, mısır, pancar, karpuz, kavun, ay çekirdeği gibi zirai tohumların pnömatik – hava yolu ile taşınmasını sağlamaktadır.
Pnömatik – Havalı Taşıma Sistem Çeşitleri
Seyrek Faz / Az Yoğunluklu (Dilute Phase)
Seyrek faz havalı taşıma sistemi; yığın haldeki malzemelerin düşük basınç, yüksek debili (hız) akışkanlar ( hava – azot) ile besleme nokta veya noktalarından, boşaltma nokta veya noktalarına kapalı kanallarda taşıma sistemdir.
Seyrek faz taşıma sistemi kendi içerisinde pozitif basınçlı (itme) ve negatif basınç – emme (vakum) diye ikiye ayrılmaktadır. Sistem yüksek hava debisi ve düşük basınçlarda çalışmaktadır. Hava hızları hammadde ve taşıma parametreleri göre farklılık göstermek ile beraber 12 – 27 m/s arasında seçilebilmektedir. Seyrek faz taşıma sistemlerinde boru hattında oluşan basınçlar -500 ila +800 mbar arasında değişkenlik göstermektedir. Seyrek faz havalı taşıma sistemlerinde toz , pudra, granül – taneli, düşük yoğunluklu kırılgan ve aşındırıcı olmayan malzemelerin taşınması tercih edilmektedir.
Pozitif Basınçlı (İtme) Havalı Taşıma Yöntemi
Pozitif basınçlı seyrek faz taşıma sistemlerinde; hava santurfij – ruut tipi blower veya fan gibi hava üreteçleri tarafından üretilen basınçlı hava, boru hattının içerisine hava kilidi ( rotary valf – eklüs – hücre tekeri – yıldız besleyici, ventüri vb) besleyiciler ile aktarılan toz, granül ve tane halindeki ürünlerin yatay ve dikey olarak taşınıp boşaltma noktası veya noktalarına aktarılmasını sağlamaktadır. Boşaltma noktalarında bulunan jet filtre – siklon gibi ekipmanlar ile taşınan malzemeler havadan ayrıştırılmakta ve taşıma havası atmosfere temiz bir şekilde tahliye edilmektedir.